Ask the expert

Agressie


Question

Onze dochter van vijf is heel agressief op school als ze haar zin niet krijgt. Wat kan er met haar aan de hand zijn? We weten niet wat we moeten doen. Soms probeer ik het haar uit te leggen maar ze lijkt het niet te begrijpen.

Answer of our experts

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de agressie op school. Het komt trouwens redelijk vaak voor dat kinderen met een verstandelijke beperking agressief en ander moeilijk gedrag vertonen als ze iets moeten doen dat ze niet willen. Als dit de prikkel lijkt te zijn, dan is het belangrijk om goed na te denken over de taken die ze moet uitvoeren. Als een taak te moeilijk is en uw dochter hem niet begrijpt, of een ongewenste taak krijgt opgelegd terwijl ze bezig is met iets wat ze wél leuk vindt, dan kan dat moeilijk gedrag opleveren. Als ze agressief wordt en dan niets meer hoeft te doen, dan leert ze dat agressie een mogelijkheid is om een taak te weigeren. In dit scenario is het belangrijk om de taak in kleine stapjes te verdelen, of zodanig presenteren dat ze begrijpt wat ze moet doen en haar te belonen als ze goed meewerkt. Deze beloningen kunnen geleidelijk worden weggelaten. In het Engelstalige boek dat u onder onderstaande link kunt downloaden (in het bijzonder secties 7-5-2 en 7-6-4) vindt u advies over hoe u met dit gedrag moet omgaan. Het boek gaat eigenlijk over automutilatie, maar de oplossingen zijn ook van toepassing op agressie.http://cdls-nl.org/xwiki/bin/download/CdlsatdPublic/GerritjanKoekkoek_FAQ46/chrisoliver.pdf

Answer is checked and valid for
nl

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question

Do You urgently need help? Contact the CdLS Foundation USA, Our Staff!