Ask the expert

Spraak en Taal - Handige Tips


Question

Welke hulpmiddelen of leertechnieken kan ik gebruiken om de spraak van mijn twejarige dochter te verbeteren? Ik dacht er over om gebaren te gaan gebruiken, maar ik ben bang dat dit maakt dat ze minder gaat praten. Ze raakt opgewonden en ze maakt veel geluiden wanneer ze iets wil. Het is nu vaak gissen naar wat ze bedoeld. Ze maakt wel de goede klanken. Wil dit zeggen dat ze misschien toch eens gaat praten? Ze begrijpt alles, en het lijkt soms dat ze veel meer zou moeten zeggen. Ze krijgt drie keer in de week 30 minuten logopedie. Wat kan ik doen om haar te helpen?

Answer of our experts

Het stemgebruik van uw dochter en de woorden die ze gebruikt zijn geweldig! Ik denk dat ze zich waarschijnlijk verder zal ontwikkelen op het gebied van mondelinge taal, vooral gezien al het gepraat dat ze nu al doet. Met 18 maanden verwachten we niet dat kinderen een perfect heldere spraak hebben, en het is goed dat ze al een paar woorden heeft ontwikkeld. Als ze een woord verkeerd uitspreekt, herhaalt u dat woord en benadrukt u de beginklank. Ik zou haar ook nieuwe woorden laten uitproberen, vooral woorden die beginnen met b, n, d, omdat ze deze klanken met enige regelmaat lijkt te gebruiken. (Voorbeelden: bal, baby, nee, papa, pop, etc.) 

Als uw dochter open lijkt te staan voor gebaren, dan is dat altijd een goede optie en het vertraagt de productie van mondelinge spraak niet. Veel voorkomende eerste gebaren zijn: hoi, doei, meer, spelen, eten, drinken. Gebarentaal kan helpen bij de productie van mondelinge spraak. Blijf vooral één-woord uitingen en twee-woord uitingen (bal, wil bal) met haar gebruiken, omdat dit haar taal geeft waarop ze zich kan concentreren. Gebruik ook veel intonatie in uw gesprekken met haar en concentreer u op woorden die gemakkelijk uit te spreken zijn en op dingen die haar interesseren, met veel herhaling. 

De meeste kinderen leren sneller woorden die betrekking hebben op dingen die bewegen (bijv. bal, pop) dan op dingen die stilstaan (bijv. bed, tafel).  Voor de meeste kinderen beginnen de eerste woordjes het makkelijkst met p, b, n, m, of w. 

Als uw dochter een zwakke mond heeft, zijn enkele mondversterkende oefeningen geschikt, zoals zuigen op of sabbelen op washandjes of 'knijp'-speeltjes, met een draaiende beweging op haar lippen tikken, stevige maar zachte druk uitoefenen als u haar gezicht wast, in de richting van haar lippen bewegen in plaats van in een draaiende beweging, met haar tong wiebelen, enz. Aangezien ze pas 18 maanden is, kan een systeem van plaatjescommunicatie moeilijk voor haar zijn; maar als ze eenvoudige plaatjes herkent, kunnen die voor haar worden uitgeknipt en op geschikte plaatsen worden neergezet (een plaatje van melk, sap, eten dat ze eet, kan bijvoorbeeld op de deur van de koelkast worden gezet; plaatjes van speelgoed kunnen op de speelgoedkist worden gezet, enz. Gebruik ook de hand van uw dochter om naar het plaatje te wijzen, zodat zij begrijpt dat zij ook moet wijzen. Geef haar het voorwerp nadat haar hand de foto of de grote foto heeft aangeraakt (de grootte van een baby prentenboek zou geschikt zijn).

6/12/06

Answer is checked and valid for
nl
Find other pages that share the same topic as this page Communication and language12 Communication and language9 Communication and language9

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question

Do You urgently need help? Contact the CdLS Foundation USA, Our Staff!