Information

Zorgverzekeringswet (Zvw)


Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op zorg uit het basispakket. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zorg kan bestaan uit een behandeling, een dienst of een product. In de Zvw is een breed basispakket aan zorg verzekerd. Zorgverzekeraars voeren de Zvw uit voor hun verzekerden. Zorgaanbieders zijn er verantwoordelijk voor dat de zorg die zij aan verzekerden bieden van goede kwaliteit is.

Kinderen tot 18 jaar met CdLS kunnen ok te maken krijgen met de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Zij krijgen persoonlijke verzorging via de zorgverzekering. De zorg wordt betaald door de eigen zorgverzekering. De wijkverpleegkundige zegt welke zorg het kind nodig heeft.

zvwKinderzorg.png

Wijkverpleging

Heb je persoonlijke verzorging of verpleging nodig? Omdat je ziek bent, een aandoening of een beperking hebt? Dan kun je contact opnemen met een wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige kijkt welke persoonlijke verzorging of ondersteuning je nodig hebt en regelt dit. Er is geen verwijzing van en huisarts nodig. Wijkverpleegkundigen werken vaak bij een thuiszorgorganisatie.

Aan wat voor zorg kun je denken?

  • Hulp bij ademen door en buisje (trachea canule) of zuurstof toedienen
  • Special hulp bij verschillende vormen van epilepsie
  • lemand bewaken via de monitor
  • Infuustherapie of medicijnen geven via en infuus
  • Nierdialyse
  • Wondverzorging of stomazorg

zvwKinderzorgSoorten.png

Intensive Kindzorg (IKZ)

Let op! Dit onderdeel is gewijzigd per 01-01-2018

En kinderverpleegkundige is en verpleegkundige die veel over de zorg voor kinderen weet. De kinderverpleegkundige kijkt samen met het kind en met de ouders welke verpleging en verzorging er nodig is. De kinderverpleegkundige geeft een indicatie. Dit is een beschrijving van de zorg en ondersteuning die iemand nodig heeft.

Staat in de indicatie dat een kind 24 uur per dag verzorging of verpleging nodig heeft? Dat er altijd iemand in de buurt moet zijn om die zorg te geven? Dan valt het kind in de groep intensive kindzorg (IKZ).

Je kunt dan op twee manieren zorg krijgen;

  • door Zorg in Natura (ZiN), dan regelt een zorgaanbieder de zorg helemaal
  • of je krijgt en Persoonsgebonden Budget it de Zvw.Hiermee kun je zelf de zorg inkopen.

zvwIKZ.png

Valt het kind niet onder de IKZ?

  • Dan kun je verpleging aanvragen bij de kinderverpleegkundige in de wijk. Dit valt onder de Zorgverzekeringswet.
  • Verzorging en begeleiding aanvragen bij de gemeente. Dit valt onder de Jeugdwet.

zvwNoIKZ.png

CdLS met een ernstige verstandelijke beperking en de WLZ

Om zorg te krijgen uit de Wet langdurige zorg (WIz) moet je 24 uur per dag veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Bij andere (jonge) kinderen kun je vaak nog niet zeggen of zij hun leven lang veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Door behandeling en ontwikkeling kan dit veranderen. Als je het nog niet weet, krijgt het kind de zorg uit Zvw of de Jeugdwet. Maar met een diagnose CdLS en wat wij van deze aandoening weten kan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) toch besluiten dat het kind toch altijd zorg nodig zal hebben. Hier zal behandeling en ontwikkeling niets aan veranderen. Dan kan het kind toch een indicatie krijgen voor zorg uit de WLZ.

IKZ en jeugdhulp eindigen na 18e jaar

Als het kind 18 jaar wordt stopt de intensive kindzorg via de Zorgverzekeringswet en de jeugdhulp via de Jeugdwet. Er is dan en nieuwe indicate nodig. (zie hierboven bijvoorbeeld door het CIZ)

  • Heeft het kind altijd, 24 ur per dag zorg nodig en iemand in de buurt die dat geeft? Dan kun je een WLZ-indicatie aanvragen bij het CIZ.
  • Of en indicatie voor begeleiding of logeeropvang bij de gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning, WMO).

Veranderingen, zaken uit Jeugdwet naar Zorgverkeringswet

zvwJeugdwet.png

Persoonlijke verzorging naar Zorgverzekeringswet

Er zijn veel vormen van jeugdhulp. Een daarvan is de persoonlijke verzorging van kinderen. Bijvoorbeeld:

  • een kind met een lichamelijke beperking helpen om uit bed te komen
  • een kind sondevoeding geven (dat is dun gemaakt eten dat met een slangetje in je maag komt).

Persoonlijke verzorging viel vroeger onder de Jeugdwet. Er waren twee uitzonderingen.

  1. Als de kind en indicatie voor de Wet langdurige zorg (WIz) heeft, dan betaalt de WLZ de zorg.
  2. Als een kind valt onder intensive kindzorg (IKZ), dan betaalt de Zvw de zorg.

Vanaf 1 januari 2018 is persoonlijke verzorging vanuit de Jeugdwet voor een deel over gegaan naar de Zvw.

Waarom?

  • Kinderen met en intensive zorgvraag die niet onder de IKZ vallen, krijgen nu verpleging uit de Zvw en verzorging uit de Jeugdwet. Zorg uit de Zvw wordt vaak bij andere aanbieders ingekocht dan de zorg uit de Jeugdwet. Dat is verwarrend voor jongeren en ouders.
  • Door de verschillende wetten en regelingen kunnen kind-verpleegkundigen moeilijk zorg op maat geven.

Wat is er precies veranderd?

Alle medische verzorging valt vanaf 2018 onder de Zvw. Dit is verzorging van een jongere met gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld een jongere helpen met een stoma, leren hoe hij dit zelf kan verzorgen. 

Zorg die te maken heeft met zelfstandig leven, blijft bij de Jeugdwet. Het gaat dan vaak om verzorging van kinderen met en ontwikkelingsachterstand, verstandelijke of meervoudige beperking of gedragsproblematiek. Bijvoorbeeld een kind met autisme dat hulp nodig heeft bij het leren van tandenpoetsen en aankleden.

Dit is dezelfde verdeling als bij volwassenen. Medische verzorging valt onder de Zvw. Hulp bij zelfredzaamheid valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De kinderverpleegkundige bekijkt of verzorging onder de Zvw of Jeugdwet valt.

Het kan ook gebeuren dat een kind zorg krijgt uit de Jeugdwet én de Zvw.

  • Een kind met en ontwikkelingsachterstand heeft verzorging nodig bij zelfstandige taken thuis. Dit komt uit de Jeugdwet.
  • Hetzelfde kind heeft na een operatie thuis verzorging van de wond nodig, Deze medische verzorging komt uit de Zvw.

Hoe zit het met intensieve kindzorg?

Vanaf 2018 kunnen kinderen die veel en altijd zorg nodig hebben niet meer onder de intensive kindzorg (IKZ) vallen. Dit vervalt dan. Maar er verandert verder niet echt iets. Want als een kind nu onder de IKZ valt, heeft het bijna altijd medische verzorging nodig. Deze verzorging valt daarom nu al onder de Zvw en dat is in 2018 niet veranderd.

Overgangsrecht

Gemeenten moeten er voor zorgen dat kinderen met een indicatie waarin medische verzorging staat, overgaan van Jeugdwet naar Zorgverzekeringswet. Hier hebben zij tijd voor nodig. Daarom is afgesproken dat zij hier tot 1 januari 2019 de tijd voor hebben. Dit noem je 'overgangsrecht'.

Uitleg van woorden die bij de Zorgverzekeringswet horen

 


About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org