Information

Voorbeelden

Voorbeelden van ondersteuning die de gemeente regelt vanuit de Wmo

Vervoer

De gemeente regelt vervoer voor iedereen met een ziekte of beperking.
Het gaat om vervoer in de eigen gemeente.
En om regionaal vervoer. Dit is vervoer buiten de gemeente. Bijvoorbeeld vervoer om in de buurt of regio te winkelen, uit te gaan, familie en vrienden te bezoeken. Of om naar een ontmoetingscentrum te gaan.

De gemeente heeft ‘collectief vervoer’. Dit noemen we ook regiotaxi.
Dit zijn busjes of taxi’s die je thuis ophalen en je ergens brengen. Vaak reizen er ook gelijk andere mensen mee. De gemeente kan ook een voorziening regelen speciaal voor jou (maatwerk). Bijvoorbeeld: een aangepaste fiets of een scootmobiel. De gemeente heeft parkeerkaarten en parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Je kunt bij het UWV of jouw gemeente soms een vergoeding krijgen voor een aanpassing aan de auto.

Rolstoelen en scootmobielen

Heb je langere tijd een rolstoel of scootmobiel nodig? Vraag dan bij de gemeente naar de mogelijkheden. Soms krijg je een rolstoel te leen. Soms wordt de rolstoel helemaal op maat gemaakt. Dat geldt ook voor de scootmobiel. Soms krijg je een eigen scootmobiel te leen. Soms krijg je een pasje waarmee je een scootmobiel kunt ‘bestellen’ om te gebruiken. Voor de rolstoel betaal je geen eigen bijdrage, voor de scootmobiel wel.

Aanpassingen in huis

Brede deuren, badkamer aanpassen, een bad-lift of douchestoel.

Hulp bij het huishouden en schoonhouden van het huis
Soms krijg je begeleiding die jou leert hoe je
je huis kunt schoonmaken. Maar soms lukt het niet om te leren, omdat je een lichamelijke beperking hebt. Dan zorgt de gemeente ervoor dat er iemand komt die jouw huis schoonmaakt. Of je huurt zelf iemand die je met PGB betaalt.

Logeeropvang voor volwassenen

Soms krijg je ondersteuning thuis van familieleden. Het kan zo zijn dat familieleden even niet voor jou kunnen zorgen. Omdat ze bijvoorbeeld zelf ziek zijn. Dan kun je logeren bij een zorgorganisatie. Hulpverleners nemen de zorg en ondersteuning dan een tijdje over.
De zorgorganisatie biedt begeleiding, verpleging en persoonlijke verzorging.
Bij de logeeropvang kun je je voorbereiden om meer zelfstandigheid te zijn. Of wennen aan wonen bij een zorgorganisatie.