Information

Je bent het niet eens met het CIZ


Soms vindt het CIZ dat jouw zorgvraag niet past bij de WLZ. Je krijgt dan geen WLZ-indicatie. 

  1. Als je het daar mee eens bent, kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente kijkt dan of de zorg en ondersteuning op een andere manier geregeld kan worden.
  2. Vind je dat je toch zorg en ondersteuning uit de WLZ moet krijgen? Dan kun je een brief schriiven naar het CIZ. Daarin vertel ie dat je het niet eens bent met het besluit van het CIZ.
    Dat noemen we een bezwaarschift. Je schrijft in de brief ook waarom je vindt dat je wel zorg uit de WLZ zou moeten krijgen. En je kunt rapporten mee sturen waarin staat dat je veel zorg en ondersteuning nodig hebt. Vraag aan je familie of cliëntondersteuner om je te helpen met het schriiven van de brief.
     
    Het is belangrijk dat het CIZ zes weken nadat zij jou de indicatie hebben gestuurd, jouw bezwaarschift in huis heeft.

Vraag aan je familie of cliëntondersteuner om je te helpen met het schrijven van de brief (bezwaarschrift). Het is belangrijk dat het CIZ zes weken nadat zij jou de indicatie hebben gestuurd, jouw bezwaarschift in huis heeft.
Een speciale commissie kijkt naar jouw brief en naar wat het CIZ heeft besloten.Vaak kun je bij een gesprek met het CIZ nog eens extra vertellen waarom je het niet eens bent met hun besluit. Dat heet een hoorzitting. Een hoorzitting kan via de telefoon.

Maar je kunt ook uitgenodigd worden op het kantoor van het CIZ.
Vraag of familie of de cliëntenondersteuner jou wil helpen bij de hoorzitting. Je kunt natuurlijk iemand meenemen naar het gesprek.

De commissie kijkt dan nog een keer naar het besluit van het CIZ.
Of het CIZ zijn werk goed heeft gedaan en de juiste beslissing heeft genomen. Vaak kijkt een arts van het CIZ dan mee en soms ook nog een arts van een andere landelijke organisatie. Je krijgt dan een bericht.

Soms is de commissie het met jou eens.
Dan moet het CIZ jouw aanvraag opnieuw onderzoeken.
Soms zegt de commissie dat het CIZ zijn werk wel goed heeft gedaan.
Als je het dan nog steeds niet eens bent met het besluit, kun je naar de rechtbank.