Information

WMO, voor wie?


 

Waarom is de Wmo zo belangrijk voor mensen met een beperking?

Veel mensen met een levenslange, levensbrede beperking zijn afhankelijk van de Wmo voor hulpmiddelen of thuisondersteuning, maar de uitvoering door gemeenten schiet vaak tekort. Die signalen krijgen we al lange tijd uit onze achterban, via ons Meldpunt, maar het blijkt ook uit onderzoeksrapporten van bijvoorbeeld de Nationale ombudsman.

Saskia Visser staat lachend voor een kantoorgebouw en groene haag. Zij heeft kort, bruin haar, een lichte huidskleur en draagt een zwarte blouse en bruine handtas over de schouder.

“Helaas lopen mensen nog vaak vast in bureaucratie en onbegrip”

Wat voor signalen over de Wmo krijgt Ieder(in) uit de achterban?

Bij het aanvragen van Wmo-ondersteuning lopen mensen vaak vast in bureaucratie en onbegrip. Gemeentelijke medewerkers hebben onvoldoende kennis over leven met een beperking, er is weinig maatwerk en onafhankelijke cliëntondersteuning wordt belemmerd. Ieder(in) pleit daarom voor meer inspraak voor mensen met een levenslange beperking in het Wmo-beleid.

“Ieder(in) pleit voor meer inspraak voor mensen met een levenslange beperking in het Wmo-beleid”

Hoe werken jullie samen in de lobby?

Samen met onze leden vechten we voor onze achterban, omdat gemeenten vaak meer op kosten letten dan op rechten. Met succes hebben we samen met andere cliënten- en ouderenorganisaties, waaronder Per Saldo, Alzheimer Nederland en Patiëntenfederatie Nederland, een wijziging van de Wmo tegengehouden die resultaatgericht beschikken legaliseert.

Waarover maak je je zorgen?

Het kabinet wil nu de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo herinvoeren, wat in strijd is met het VN-verdrag Handicap. Want kosten voor mensen met een beperking en chronische ziekte stapelen zich hierdoor verder op. Deze maatregel raakt vooral mensen met een middeninkomen hard. Het kan ertoe leiden dat mensen noodzakelijke ondersteuning vermijden. De inkomensafhankelijke eigen bijdrage zet de kwaliteit van leven onder druk. Participatie – wat de Wmo juist moet bevorderen – komt zo in de knel.  Samen met andere organisaties zoals Spierziekten Nederland en Wij Staan Op! pleiten we ervoor het abonnementstarief te behouden voor alle Wmo-voorzieningen, behalve enkelvoudige huishoudelijke hulp.

“Een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo is in strijd met het VN-verdrag Handicap.”

Wat hoop je voor de toekomst?

Ieder(in) denkt mee over de middellange termijn van de Wmo. Samen met de Seniorencoalitie, Mantelzorg NL, het ministerie van VWS, gemeenten en zorgaanbieders zijn we betrokken bij de Meerjarenagenda Wmo. In onze visie op de Wmo is inclusie altijd het uitgangspunt. We hebben een reeks concrete voorstellen gedaan om de Wmo structureel aan te passen. Een greep hieruit: meer expertise bij toegangsmedewerkers over leven met een beperking, integrale benadering, onafhankelijke indicatiestelling, samen beslissen bij maatwerk en langdurige beschikkingen.

“Inclusie is altijd ons uitgangspunt in onze visie op de Wmo”

Deze veranderingen bepleit Ieder(in) al langer. Nu hebben we een platform om ze gedurende langere tijd in onderlinge samenhang op de agenda te zetten. De Meerjarenagenda Wmo verkeert nog in het beginstadium. Ik ben heel benieuwd welke kant het opgaat.

 

Find other pages that share the same topic as this page Diensten en ondersteuning o.a. aangeboden door de overheid 1
Ieder(in)
Ieder(in)

Aan het woord is Saskia Visser, beleidsmedewerker Zorg & Ondersteuning, die zich inzet voor verbeteringen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2024/08/27 17:04
Created by Gerritjan Koekkoek on 2024/08/27 16:51