Balans tussen gezin, werk en extra zorgtaken


Op 2 november 2024 kwamen ongeveer 100 ouders samen tijdens de eerste gezamenlijke informatiedag om ervaringen te delen en inspiratie op te doen over het balanceren tussen zorg en leven.

Machteld Louwaard

Machteld Louwaard - Informatiedag Zorg en leven in balans

Hoe is het voor jou?

Vaak gaat het over je kind, de beperkingen en hoe we daar als ouders beter mee om kunnen gaan. Maar wat betekent het voor jou als ouder, om die extra zorgen te hebben in je leven? Hoe combineer je gezin, werk en alle zorgtaken zonder dat je alleen maar aan het rennen en vliegen bent? Kun je balans vinden in al die uitdagingen?

De perfecte balans is een illusie

Een mens is nooit helemaal in balans. Vergelijk het leven met trapeze lopen: dat is wiebelig, dat is zoeken naar balans. We balanceren tussen alles wat het leven van je vraagt (de draaglast) en de energie (draagkracht) om dat op een goede (en liefst zo leuk mogelijke) manier te volbrengen. Soms merk je dat je te weinig energie hebt en zul je moeten bijsturen om niet van het koord te vallen.

‘Zingeving is de grootste levenskracht’

Veel mensen halen veel voldoening uit werk. Werk is zoveel meer dan alleen geld verdienen. Op je werk ben je even uit de zorgrol en echt met iets anders bezig. Toch kost het ook energie en in sommige situaties is het moeilijk of niet te combineren met de thuissituatie. Het is belangrijk om te evalueren wat werk oplevert en of het jou voldoende oplevert.

Het werkboekje van Stichting 2CU ‘Werken als je een zorgintensief kind hebt?’ kan inzicht verschaffen door te kijken naar wat werk je oplevert, of je dat misschien ook op een andere manier zou kunnen bereiken én wat het je zou opleveren als je stopt met werken.

Tijd is ons kostbaarste bezit

Om goed voor onze kinderen te kunnen blijven zorgen, is het essentieel dat het goed blijft gaan met ons, de ouders. Niet voor niets moet je als ouder als eerste een mondkapje opzetten in het vliegtuig: zonder jou is je kind reddeloos verloren. Maar hoe kun je tijd maken in een leven waar zoveel van je gevraagd wordt? Hoe kun je tijd voor jezelf maken als je de hele tijd ‘aan’ staat?

Matrix van Eissenhower

Schiet niet meteen in de actie en wees kritisch over waar je tijd aan besteed.

artikel 2 WaihonaPedia familiedag 2 november 2024_8cb98293.jpg

Machteld Louwaard

Machteld Louwaard - Informatiedag Zorg en leven in balans

 

De Matrix van Eisenhower kan helpen om prioriteiten te stellen.

Deze matrix bevat 2 criteria: is hetgeen mij gevraagd wordt belangrijk en/of urgent?

  • Is het belangrijk en urgent? Dan moet je het NU doen
  • Is het belangrijk maar niet urgent? Dan kun je het plannen
  • Is het niet belangrijk maar wel urgent? Dan kun je het aan iemand anders vragen (delegeren)
  • Is het niet belangrijk en niet urgent? Dan moet je het dus niet doen (elimineren)

 

Hoe maak je nu ruimte voor jezelf?

Wat het ook is wat je naast de zorg voor je kind belangrijk vindt in het leven, het gaat niet vanzelf. Naast kritisch zijn op je tijd, zijn er 3 stappen die je kunt zetten om ruimte voor jezelf te maken.

  1. Maak een plan – wat gaat er niet goed, wat wil ik veranderen en wat is daarvoor nodig?
  2. Inventariseer je netwerk – wie kan ons ondersteunen? Kijk hierbij zowel naar jullie informele- als formele netwerk.
  3. Passie – wat is voor mij belangrijk om te doen naast de zorg? Waar word ik blij van? Wat geeft mij een groot gevoel van zingeving?

Wat zijn jouw energievreters en energiegevers?

Om te balanceren is het belangrijk dat je genoeg energie hebt om de energievreters aan te kunnen. Investeren in energiegevers is noodzakelijk om zo lang en zo goed mogelijk voor je kind te kunnen zorgen.

Door middel van de Mentimeter hebben we opgehaald wat jullie daarin ervaren.

Energievreters

De top 3 energievreters waren:

  • Werk
  • Huishouden
  • Slaaptekort

Energiegevers

De top 3 energiegevers waren:

  • Werk
  • Sport
  • Slapen

Welke eerste stap kun jij hierin zetten?

  • Delegeren
  • Loslaten
  • Accepteren

Balanceren kun je leren!

Door bovenstaande tips toe te passen neem je jouw eigen energiehuishouding serieus. Als je vaak moe bent, snel geïrriteerd raakt, weinig plezier ervaart of wat emotieloos door het leven gaat, lekt je energie weg en laad je onvoldoende op. Als je dat opmerkt bij jezelf, sta dan even stil bij wat er gaande is en probeer bij te sturen.

Om te onthouden:

De perfecte balans is een illusie maar je kunt wel leren balanceren. Zorg goed voor jezelf en bekijk welk stapje je al kunt zetten om jouw passie meer ruimte te geven.

Hier kan je de presentatie van Machteld Louwaard terug lezen.  

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2024/11/14 16:28
Created by Gerritjan Koekkoek on 2024/11/14 16:28