Community

Zorg en Dwang


Er is veel informatie over de Wet zorg en dwang1 voor professionals.

Maar voor mensen en hun familieleden die te maken hebben met onvrijwillige zorg, was er nog geen makkelijke website.
Daarom hebben zes cliëntorganisaties – Alzheimer Nederland, Ieder(in), KansPlus, LFB Landelijk, LSR - Landelijk steunpunt (mede)zeggenschap en Per Saldo – samen een nieuwe website gemaakt: informatiepuntwzd.nl.

Op deze website staat in eenvoudige taal wat de wet betekent en welke rechten je hebt als cliënt. Sommige delen van de website worden later nog aangevuld. Ken je mensen die te maken hebben met de Wzd? Stuur dit bericht dan aan ze door.

Wat is onvrijwillige zorg?

Onvrijwillige zorg is zorg waar jij je tegen verzet. Het kan zijn dat je wilsonbekwaam ter zake bent en geen verzet kan tonen. Als je vertegenwoordiger dan wel verzet toont, is het ook onvrijwillige zorg.

Hieronder vind je de verschillende soorten van onvrijwillige zorg. (op de hierbovengenoemde site vind je meer informatie over elk punt)

  • Als je gedwongen wordt te eten of te drinken
  • Als je gedwongen wordt medicijnen te nemen
  • Als je medisch onderzoek of behandeling krijgt, terwijl je dat niet wilt
  • Als je kamer gecontroleerd wordt op alcohol, drugs of gevaarlijke voorwerpen, zonder dat je daar toestemming voor geeft
  • Als je kleding of je lichaam wordt gecontroleerd op alcohol, drugs of gevaarlijke voorwerpen, zonder dat je daar toestemming voor geeft
  • Als je beperkt wordt in je vrijheid ergens heen te gaan
  • Als iemand de afdeling of kamer waar je woont op slot doet
  • Als je niet zelf mag kiezen hoe je je eigen leven inricht (zoals hoe laat je naar bed gaat, en wanneer je je telefoon gebruikt)
  • Als je in de gaten wordt gehouden door een camera of microfoon
  • Als niet iedereen zomaar bij je op bezoek mag komen
  1. ^ 

    Deze wet is er om de belangen van onze kinderen, broer of zus te beschermen. Ongemerkt moeten we, vaak voor hun eigen veiligheid, maatregelen nemen die hen 'begrenzen'. Dit noemen we 'Onvrijwillige zorg'.

    Onze kinderen kunnen vaak zelf niet eenvoudig aangeven of zij hier 'last' van hebben. Dan komen wij als ouders, broer of zus (de wettelijk vertegenwoordiger) in beeld.

    Hiervoor is er dus een 'Wet' die beschrijft hoe je regelmatig checkt of alles nog OKE is en vraagt je ook om telkens te kijken of de redenen voor de maatregel(en) nog wel actueel zijn. 

    Deze wet is zowel thuis als in opvang, school, aangepast werk en aangepast woon omgeving van toepassing. Thuis wordt niet actief getoetst. Maar in de andere settings is het ook jullie belang dat je op basis van deze wet kritisch kunt zijn op hoe ze met jullie zoon, dochter, broer of zus omgaan. 

    Daarom zul je in deze settings dan ook uitgenodigd worden om periodiek te evalueren welke maatregelen er zijn en of ze nog nodig zijn of dat er andersoortige maatregelen misschien beter passend zijn

Gerritjan Koekkoek

Posted by

Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2025/03/26 09:42
Created by Gerritjan Koekkoek on 2025/03/25 17:20