Experience stories

tada

Cdls en het passend onderwijs


Mirte nu 6 jaar oud heeft Cdls de afwijking bevind zich op het HDAC8 gen.
Vanuit het expertise centrum weten wij dat Mirte op dit moment de enigste is die omschreven staat met de afwijking op dit gen.
Vanaf de leeftijd van 2 jaar ging Mirte naar een Medisch Kinderdagverblijf.

mirteNews.png

Hier werd zij goed behandeld, begeleid en getest waar nodig.

Op een gegeven moment komen dan ook de gesprekken over welk onderwijs passend zou gaan zijn.

Ze verklaarden ons nog net niet voor gek toen wij als ouders uitspraken dat wij Mirte graag op een gewone basisschool zouden zien.

De gewone basisschool in ons eigen dorp, zodat zij vriendjes kon worden met buurtgenoten, zodat zij uit school kon gaan spelen en een zo normaal mogelijk leven op kon bouwen.

Uiteindelijk zeiden ze wel als dat is wat jullie willen, gaan we kijken of dat mogelijk is.

Ondertussen moesten we ons wel verdiepen in het ZMLK onderwijs, want het zou of basisonderwijs of ZMLK onderwijs moeten worden.

Speciaal onderwijs leek niet geschikt, omdat daar ook kinderen zitten met gedragsproblemen die juist voor veel afleiding kunnen zorgen.

Uiteindelijk alles geregeld en Mirte is gestart op de gewone basisschool in ons eigen dorp in oktober 2017 toen ze 4,5 jaar was, wel met extra begeleiding middels PGB.

School en met name de juf zagen het uiteindelijk helemaal niet zitten. Ze waren super negatief en in hun ogen kon Mirte niks.

Mirte had vriendjes gemaakt ging soms spelen, ze vond het toch erg leuk op school.

Uiteindelijk kwam het moment dat juf zei dat ze Mirte niet meer kon begeleiden ondanks dat ze alle school gaande uren een persoonlijk begeleidster had.

Dit was 1 week voor de zomervakantie, dus zie dan maar eens een nieuwe school te regelen op zo'n korte termijn.

Een half jaar heeft ze dus maar op deze school mogen doorbrengen.

De zoektocht naar andere mogelijkheden bracht ons bij haar huidige school De Fontein in Westerhaar.

Dit is een dorpje achter ons eigen dorp, 6 minuten met de auto en 15 minuten (bij papa achter-) op de fiets en je bent er.

Zelfs in hun vakantie zijn de directrice en IB-er mee gegaan naar de gemeente om uit te leggen waarom zij het met Mirte wel zien zitten.

Alle leerkrachten waren het erover eens dat Mirte een kans verdiende op deze school.

Hoe warm welkom kan je krijgen! 

De laatste donderdag voor het einde van de zomervakantie hoorden we eindelijk dat alles rond was en Mirte mocht starten op De Fontein.

Nu op deze school doet Mirte alles mee in de klas, soms word het iets vereenvoudigd of krijgt ze wat extra hulp, maar ze word niet steeds apart in een kamertje gezet.

Andere kinderen leren om haar te helpen en zij geeft andere kinderen ook weer veel positiefs mee.

Mirte heeft al met nieuwe vriendjes gespeeld en is al naar kinderfeestjes geweest.

Het is zo ontzettend belangrijk dat school en leraren open staan voor het passend onderwijs, want wij hebben echt gemerkt dat het anders niet werkt.

Hieronder een stukje wat de huidige leerkrachten van Mirte hebben geschreven.

Werken met Mirte in de klas.   
Mirte is na de zomervakantie op school gekomen in groep 2. In onze groep 2 zitten 20 leerlingen. 11 meisjes en 9 jongens.   
Wij werken volgens de methode Piramide. Dit is een methode gericht op taal, met elke drie weken een ander thema. Ook maken we in onze klas gebruik van de methode Map Fonemisch bewustzijn, Pennestreken, Kind op maandag,Take it easy, 123Zing, Bino, Klassekids kleuters en Wereld in getallen. In onze klas zitten we tijdens de instructie in de kring. Tijdens het werken in verschillende groepjes. Mirte zit in groep blauw. Dit is het groepje dat het meest in de nabijheid van de leerkracht is. Hierdoor is het voor de leerkracht gemakkelijk om Mirte starthulp te bieden. Ook in de kring zit Mirte vooraan. Zo kan haar persoonlijk begeleider naast haar zitten en hulp bieden. Op alle dagen heeft Mirte een aantal uren een persoonlijk begeleider. Op de middagen werken wij in verschillende hoeken. Dit doen we door middel van het kiesbord.  

Ervaringen in de klas met Mirte  
Mirte is een vrolijke leerling. In de kring lacht ze veel. 's Morgens moet Mirte even op gang komen. Ze kijkt dan veel rond om alles in zich op te nemen. Na verloop van tijd begint haar taalproductie op gang te komen. Ze kan in de kring plaatjes en voorwerpen benoemen op het moment dat ze de beurt krijgt. Woorden en antwoorden van andere leerlingen herhaalt ze voor zichzelf. Ook haar persoonlijk begeleider stimuleert dit.(nog een keer het woord/oefening zachtjes herhalen) Net zoals andere kinderen moet Mirte gewoon wachten op haar beurt. De opdrachten zijn wel vereenvoudigd maar Mirte doet met alle oefeningen mee in de klas. Hierbij is te denken aan namen klappen. Mirte klapt haar eigen naam enz. Elke dag staat er een werkje/opdracht klaar op de tafel van het blauwe groepje. Tijdens het werken schuiven de leerlingen hun stoel aan de tafel en gaan hierbij aan het werk met de opdracht. De persoonlijk begeleider of de leerkracht geeft Mirte hierbij starthulp indien nodig. De opdracht wordt in kleine duidelijke stukjes opgedeeld. Net als de andere kinderen gaat Mirte zelfstandig aan het werk. Mirte heeft overal zin in. Kleuren en Playmobil zijn favoriet.  
Hier zie je ook dat het samenspel tot ontwikkeling komt. Leerlingen vragen zelf aan Mirte en Mirte geeft antwoord zowel verbaal als non-verbaal.  
Muziek/zingen vindt Mirte erg leuk. Bij het buitenspel houdt Mirte van fietsen en spelen in de zandbak. Er worden taartjes gebakken en ijsjes gemaakt. Dit gebeurt zowel individueel als samen met de andere leerlingen. De andere leerlingen houden elkaar in de gaten maar ook Mirte.   
Ze helpen haar om in de rij te gaan staan en opdrachten nogmaals te herhalen. We monitoren de ontwikkeling van Mirte en zien dat ze vooruitgang boekt. De tijd zal leren hoe Mirte zich zal ontwikkelen.

Find other pages that share the same topic as this page (special) Education13 (special) Education8
Aniek Schutte-van Hees
Aniek Schutte-van Hees

We want to thank Aniek for sharing this story.

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2023/07/04 19:25
Created by Aniek Schutte-van Hees on 2018/12/27 21:57

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        


  

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org