Ask the expert

Miralax-Constipatie

Question

Wat zijn de gevolgen van het langdurig gebruiken van Miralax (een laxeermiddel, met als werkzame stof polyethyleenglycol) en het toevoegen van vezels aan de voeding? Er is mij verteld dat ik de doseringen naar behoefte moet aanpassen. De ene keer heeft mijn zoon bij het opstaan een opgezette buik waardoor hij moet huilen, op een ander moment heeft hij grote moeite met ontlasting, het volgende moment heeft hij natte ontlasting in zijn broek omdat hij het toilet niet kan halen. Zelfs als zijn broek helemaal volloopt heeft hij nog geen opgelucht gevoel. De ontlasting varieert van harde keutels en stukjes die zo groot zijn als sperziebonen tot diarree. Als hij zijn darmgas niet kwijt kan, voelt hij zich doodongelukkig. Hij krijgt bijna twee liter water en 200 ml yoghurt binnen per dag, en heeft geen problemen met groenten en fruit. De verzorgster heeft me pas verteld dat incontinentie voor kan komen bij het gebruik van Miralax. Het aanpassen van medicijnen is een nachtmerrie voor mij en werkt niet bij mijn zoon.

Answer of our experts

Het enige dat Miralax doet is water bij de ontlasting houden om te voorkomen dat deze hard en droog wordt. Het werkt in het geheel niet op de spieren of de darm. Dus als de dosis te hoog wordt, wordt de ontlasting vloeibaar en moeilijk binnen te houden. Aangezien de bewegingen van de darm bij CdLS-patiënten niet normaal zijn, is het misschien beter om de dosis omlaag te brengen en een medicijn te geven dat de persitaltiek bevordert, zoals Senna (eigenlijk geconcentreerde pruimen) en Bisacodyl (Dulcolax). Deze medicijnen zijn verkrijgbaar zonder recept. In tegenstelling tot wat er misschien in de bijsluiter staat, zijn ze veilig bij langdurig gebruik.

Answer is checked and valid for
nl

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org